Rengeteg lesz a kidobandó vakcina, ezért ellenzi a MOK a háziorvosok kötelező oltási hétvégéit

Megosztás

Megütköztek Müller Cecília és Kásler Miklós rendeletein a háziorvosok, más intézkedéseket javasolnak.

A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja közleményben reagált az elmúlt napok híreire: elmondásuk szerint „megütközéssel kapták kézhez” Kásler Miklós miniszter, Müller Cecília tisztifőorvos és György István államtitkár leveleit, utasításait, amelyek javaslatukkal ellentétben nagyobb terhet rónának a háziorvosokra – számolt be róla a 444.hu.

Egyfelől felesleges terhelésnek látják, hogy januárban minden háziorvosnak vállalnia kell egy hétvégét, amikor oltani fog. Mint írják, ősszel ugyanis többségében már beadták a harmadik adagot azoknak a pácienseknek, akik csak a háziorvosi rendelőbe tudtak elmenni érte. Mivel egy-egy praxisban várhatóan kevesen fognak jelentkezni, „az oltóanyag racionális felhasználása megoldhatatlan, bizonyosan nagy mennyiségű oltóanyagot kellene kidobni felhasználatlanul”.

Ehelyett járási oltó- és tesztközpontok létrehozását javasolják: ezek a központok függetlenek lennének a háziorvosi rendelőktől és a szakrendelőktől, hogy azok „visszatérhessenek két éve elmaradt szűrési-gondozási tevékenységükhöz”, de külön díjazás ellenében a háziorvosok is dolgozhatnának ott.

Másrészt szeretnék, ha felülvizsgálnák azt az utasítást, miszerint a háziorvosoknak minden nem fogadott hívásra reagálniuk kell. A MOK szerint ez „a praxisok döntő többségében technikailag nem biztosítható”.

Forrás és további részletek: 444.hu

Kapcsolódó cikkek